مزاجشناسی ظرف هستی را برای انسان تعریف میکند. و تناسب طبع انسان با ظرف را می سنجد و بر اساس آن برای هر مقطع از زندگی حرکت مناسب آن را توصیه میکند، و برای طفولیت و جوانی میانسالی و کهنسالی و پیری برنامهریزی ویژه ارائه میکند. و ساختار طبیعت انسان را با تمام رفتارهای مادی و معنوی و گفتاری و شنیداری و پنداری و دیداری و جنسی و غیر آن سازگار و همسان می سازد. و تلاس و زندگی را موافق با طرح الهی برای جهت گیری سرشت نظام هستی و سمت و سوی حرکت آن طراحی می کند. در این قالب هیچگاه انسان مخالف با قانون مندی های طبیعت حرکت نمی کند و رو در روی آن قرار نمی گیرد. و از هیچ لحظه طبیعت بی بهره نمی شود و یا زیان نمی بیند.
مزاج شناسی ساخت جایگاه واقعی و حقیقی انسان در ساختار جهان خلقت است و موافق سازی حرکت آن با حرکت خلقت. و هر گاه حرکت انسان با جهان سازگار و همسان و موافق شد تعادل پدید می آید و هرگاه تعادل پدید آمد صحت بدست آمده است و حفظ تعادل مزاج حفظ الصحه و بهداشت نامیده می شود. هرگاه مسیر زندگی او، خورد و خوراک او با محیط زیست و پوشاک، تفکر و کردار و کنش وی مخالف طبیعت بود از حالت تعادل خارج گردیده است و در آن صورت بیمار است. و ایجاد اعتدال فقط در سلامت تن نیست که اعتدال در تن و روان نیز شامل می شود.
علائم گوارش
| بلغمی | سواوی | سفراوی | دموی | معتدل | |
| گرایش به ترشی | ندارد | ندارد | دارد بیشتر | دارد کمتر | گاهی دارد |
| بوی بد دهان | ندارد | ندارد | ندارد | ندارد | ندارد |
| بوی بد مدفوع | ندارد | ندارد | ندارد | ندارد | ندارد |
| قار و قور شکم | دارد | دارد | ندارد | ندارد | ندارد |
| تمایل به سردی ها | ندارد | ندارد | دارد | دارد | متوسط |
| تمایل به گرمی ها | دارد | دارد | ندارد | گاهی دارد | متوسط |
ر طب ایرانی طبیب پس از مطالعه و تسلط بر امور طبیعیه بایستی بتواند مزاج فرد (سالم یا بیمار) و مزاج عضو بیمار و بیماری را تشخیص دهد.
در مزاج شناسی، حکیم با توجه به علائم خلط غالب و مزاج فعلی به تشخیص و درمان مشغول نمی شود که برای مزاج شناسی صحیح بایستی علاوه بر آنها به مزاج ذاتی (جبلی-مزاج جنسی- مزاج سنی –مزاج جغرافیایی– مزاج فصلی و مزاج معنوی فرد هم دقت کرد و سپس با علم بر آنها به امر تشخیص و درمان پرداخت.
تعریف مزاج: از ترکیب و امتزاج ارکان کیفیتی حاصل می شود که مزاج نام دارد. یعنی مزاج وضعیت و حالتی است که در حقیقت به قول ابن سینا به تعداد انسانها متفاوت است و اگر در مبحث مزاج شناسی به مزاج های ساده و مرکب و معتدل تقسیم می شود هر یک از آنها درجات و تفاوتهایی دارد که سبب می شود مزاج و طبع هر انسانی فقط و فقط حاص خودش باشد و این است مه در طب سمتی ایران نسخه واحد و مشابه و علامت درمانی نداریم بلکه بسته به هر انسان و مزاج خاص او، درمان خاص صورت می پذیرد. در هر مزاجی از تمام ارکان اربعه مقادیری وجود دارد که اگر این ارکان در فرد به اندازه و متناسب (نه تساوی بلکه متناسب) با شد مزاج معتدل است و در غیر این صورد بسته به تناسب افزایش هر رکن یکی از مزاج های هشت گانه پدید می آید.
| مزاج رکن | گرم و خشک صفراوی | گرم و تر دموی | سرد وتر بلغمی | سرد وخشک سوداوی | گرم | تر | سرد | خشک |
| آتش | افزایش | افزایش | افزایش | |||||
| هوا | افزایش | افزایش | افزایش | |||||
| آب | افزایش | افزایش | افزایش | |||||
| خاک | افزایش | افزایش | افزایش |
جدول مزاج سن
| ۰-۳۰ | ۳۰-۴۰ | ۴۰-۶۰ | بالای ۶۰ | |
| مرحله | رشد | جوانی | میانسالی | پیری |
| مزاج | گرم و تر | گرم و خشک | سرد و خشک | سرد و تر |
جدول مزاج فصل
| بهار | تابستان | پاییز | زمستان |
|---|---|---|---|
| گرم و تر | گرم و خشک | سرد و خشک | سرد و تر |
مزاج غذاها
| خشک و سرد | خشک و گرم | خشک و گرم | تر و گرم | تر و سرد | تر و سرد |
|---|---|---|---|---|---|
| ارزن | سیاه دانه | آویشن | انبه | سیرابی | اسفرزه |
| ازگیل | بادام کوهی | انگور | شاه توت | اسفناج | |
| آلو زرد | سیب | بادام هندی | اوا سیاه | شفتالو | آلبالو |
| بلوط | سیر | بادمجان | آناناس | شلیل | آلو سیاه |
| پنیر | شاهی | برگ بو | بادام درختی | شور | آلو بخارا |
| ترشک | شنبلیله | بزرک سیاه | بادام زمینی | شیر | باقلا |
| خشخاش | شور | بزرک قهوه ای | بالنگو | قارچ | بالنگ |
| ذرت | شوید | بولاق اوتی | به | کاهو | بامیه |
| ریش بز | فرنجمشک | بی بر | پاپایا | کدو خورشتی | بتابی |
| زالزالک | فلفل دلمه | پسته | تخم ریحان | کره | برنج |
| زیتون کال | فلفل سبز | پسته کوهی | تخم شربتی | کله و پاچه | بکرائی |
| سماق | فلفل سفید | پونه | تخم آفتابگردان | کیوی | بلمک |
| سنجد | فلفل سیله | پونه کوهی | تخم خربزه | گرمک | بید خونی |
| سنگک | فلفل قرمز | پیاز | تخمه دسته انبو | گریپ فروت | پرتغال |
| شاه بلوط | فندق | پیازچه | تخمه طالبی | گوجه فرنگی | پرتقال مربائی |
| شاه دانه | کاکائو | ترب سفید | توت سفید | گوشت اردک | تخم مرو |
| شنگ | کرفس | ترب سیاه | خربزه | گوشت انواع ماهی | تخمه کدو |
| عدس | کلم برگ | ترخون | دسته انبو | گوشت بز | تخمه گرمک |
| غازیانی | کلم بروکلی | تره | زردک | گوشت خروس | تخمه هندوانه |
| قره قروت | کنگر | تره فرنگی | زیتون رسیده | گوشت گاو | توت فرنگی |
| کشک | کنگر فرنگی | توت خشک | سیب زمینی ترشی | گوشت گوساله | جو |
| گشنیز | گردو | جعفری | شقایل | گوشت میگو | خامه |
| گوجه سبز | گل کلم | جوز هندی | شلغم | لوبیا سبز | خرفه |
| لیو عمانی | گلبرگ | چلغوز | طالبی | لور | خیار سبز |
| ماش | گلپر | خردل | قدومه شهری | لیمو شیرین | دارابی |
| گوشت شتر | خرما | قدومه شیرازی | ماست | دوغ | |
| لپه | دارچین | قیسی | ماست چکیده | ذغال اخته | |
| مرزه | دال عدس | کدو حلوایی | نارنج | زردآلو | |
| موسیر | رازیانه | کلم قمری | نخود فرنگی | سرشیر | |
| میخک | رزماری | کنجد | هلو | سلمک | |
| نارگیل | ریحان | گلابی | هندوانه | سیب زمینی | |
| نخود سفید | ریواس | گندم | |||
| نخود سیاه | زردچوبه | گوشت آهو | |||
| نعناع | زعفران | گوشت بلدرچین وحشی | |||
| هل | زنجبیل | گوشت بوقلمون | |||
| وانیل | زینان | گوشت جوجه مرغ | |||
| سوسن گل | گوشت دل | ||||
| گوشت سار | |||||
| گوشت غاز | |||||
| مفید برای دموی مضر برای سوداوی | مفید برای بلغمی مضر برای صفراوی | مفید برای بلغمی مضر برای صفراوی | مفید برای سوادوی مضر برای دموی | مفید برای صفراوی مضر برای بلغمی | مفید برای صفراوی مضر برای بلغمی |
علائم غلبه اخلاط چهارگانه در مزاجهای مختلف
| دستگاه مربوطه | صفرا | سودا | معتدل | دم | بلغم |
|---|---|---|---|---|---|
| رنگ پوست | زرد گون یا گندم گون روشن | سبزه رو | گندم گون | گندم گون متمایل به گل خون | سفید یا سیاه |
| رطوبت پوست | خشک بویژه در صورت و دست | خشک در همه اندامها | نه خشک و نه مرطوب | غیرمرطوب | مرطوب |
| منافذ پوست | گاهی درشت یا ریز | متوسط و ریز | متوسط | درشت | ریز |
| گرمی و حرارت پوست | گاهی سرد گاهی خیلی گرم | همیشه سرد | گرم | زیاد گرم | سرد |
| رنگ مو | خرمایی-مشکی | خرمایی-مشکی | مشکی | مشکی و خرمایی تیره | خرمایی روشن – بور |
| ضخامت | کلفت | کلفت | متوسط | خیلی ضخیم | نازک |
| پیچشش مو | با فر درشت | مجعد | صاف برجسته | با فر درشت و برجسته | بدون فر و لخت و صاف |
| نرمی و چربی پوست | چرب و خشک | خشک | نه چرب و نه خشک | چرب و مرطوب | نرم |
| پراکندگی مو در بدن | کم | کم | در سینه، شانه و کمر مقداری پر | بدن، سر و سنه پر مو | بدون مو |
| ریزش مو در سر | ریزش موی جلوی سر | ریزش مو ندارد | ریزش مو ندارد | ریز موی متوسط سر | بدون مو |
| رنگ چشم | میشی | میشی تیره | قهوهای | مشکی | میشی روش تا آبی |
| رنگ اسکلرا | سفید مایل به زرد | سفید مایل به طوسی | سفید شفاف | سفید مایل به قرمزی | سفید مات و بیحال |
| رنگ لب | گاهی قرمز با لب ترک خورده | تیره رنگ | قرمز شرابی | قرمز تیره | قرمز کمرنگ |
| برجستگی شکم | کمی برجسته | شکم فرورفته | شکم متوسط و عضلانی | شکم بزرگ و عضلانی مرطب | شکم بزرگ و دارای پیه و چربی |
| استخوانبندی | شانهها متوسط و کمر و ساق کمی پهن | شانهها باریک و کمر و ساق باریک | شانهها و سینه برجسته و کمر و ساق درشت | شانهها برجسته سینه درشت و کمر و ساق درشت | شانهها درشت و کمر و ساق درشت تر |
| اندام | باریک متوسط | باریک خشک کشیده | متوسط | درشت با شانه پهن و سر بزرگ | متوسط با سر متوسط و اندام میانی درشت |
| برجستگی عروق | رگهای نیمه آشکار و درشت | رگهای نیمه آشکار نازک | رگهای آشکار، درشت و پهن | رنگهای آشکار پر | رگهای پنهان |
| عضلات اندام | ماهیچههای کشیده و متوسط | ماهیچههای کشیده و باریک | ماهیچههای پر و کشیده | ماهیچههای درشت و کشیده | ماهیچههای نرم |
| گرمی و حرارت دست | گرم | سرد | نه گرم نه سرد | دست خیلی گرم | سرد |
| گرمی و حرارت پا | گاهی سر و گاهی گرم | همیشه سرد | گرم | خیلی گرم | سرد |
| زیر ناخن | قرمز و زرد | تیره رنگ | قرمز شرابی | قرمز پررنگ | متمایل به بی رنگی |
جدول بازتاب روانی و رفتاری مزاجهای مختلف
| ردیف | دموی | صفراوی | سوداوی | بلغمی |
| ۱ | علاقه به ادبیات و موسیقی | گاهی علاقمند به ادبیات کاهی علاقمند به ریاضی | علاقه به حسابگری و مسائل فنی | گرایش به علو عقلی و ریاضیات |
| ۲ | استعداد شاعری | دارای استعداد خشونت و بدخلقی | همه سو نگر – تیزهوش | حسابگر و محتاط |
| ۳ | علاقه به طبیعت | پاییز و زمستان را دوست دارد | بهار و تابستان را دوست دارد | بد بهار و بد تابستان |
| ۴ | اهل عشق و محبت | گاهی عاسق، گاهی فارق | کم احساس و منطقی | منطقی و عاقل |
| ۵ | بلند پرواز | گاهی با اراده، گاهی سست | میانهرو و محتاط | میانهرو – محتاط و گاهی ترسو |
| ۶ | دوراندیش | گاهی پر انرژی گاهی کم انرژی | کم انرژی و مداومت در انجام کار | تجارت پیشه |
| ۷ | اهل خیر و معنویت | دارای استعداد معنوی (مقطعی) | تمایل کم به معنویت | آرام – منزوی و دارای حرکات کند |
| ۸ | خوش اخلاق و خوش رو | تندو تیز و بی قرار | ناآرام و همیشه در فکر | گذشتهنگر |
| ۹ | شجاع و جسور | گاهی پرجرات گاهی آرام | دارای وسواس و نگرانی و دودلی | ظریف و ریزبین – حساس |
| ۱۰ | دارای توان ریسک | پرخاشگر | بدون توان ریسک | منظم – دقیق |
| ۱۱ | اعتماد به نفس بالا | ناآرام، دو دل | انتقامجو | دارای استعداد افسردگی |
| ۱۲ | دارای استعداد شقاوت (آنی) | گاها باعث رنجش دیگران می شود | مجذوب نمی شود | بدون استعداد ریسک |
| ۱۳ | سخاوتمند | تیزبین و دقیق در برخی ابعاد | میل جنسی فراوان – توان جنسی کم | اهل سازش – متاثر ار دیگران – بی اراده |
| ۱۴ | تنوع طلب و بی علاقه به کار تکراری | مقید به اصول، منظم و حساس | فکر و خیال فراوان | درونگرا – خودخور – منفی باف |
| ۱۵ | بی نظم | آیندهنگر و گاها خیالباف و دقیق در تصمیمگیری | بدبین – حساس – نگران | نیازمند محبت |
| ۱۶ | نوع دوست | حاضرجواب – باهوش | منظم | کینه توز |
| ۱۷ | بد حال در تابستان | گاها سخاوتمند | خودخور (درونگرا) | فراموشکار – کندذهن |
| ۱۸ | دارای هوش و حافظه برتر | میل بالای جنسی و توان جنسی متغییر | اهل جنجال و جدال | بیعلاقه به یادگیری |
| ۱۹ | میل و توان جنسی زیاد | سریع، چالاک و پرانرژی | تیزبین و با دقت همه جانبه | میل جنسی کم و توان جنسی کم |
| ۲۰ | سریع، چالاک و پرانرژی | پرحرف | لجباز و یک دنده و پافشاری در انجام کارها | راحت و بیقید به اکثر مسائل |