کلینیک طب سنتی دکتر علوی

مزاج شناسی

مزاج‌شناسی ظرف هستی را برای انسان تعریف می‌کند. و تناسب طبع انسان با ظرف را می سنجد و بر اساس آن برای هر مقطع از زندگی حرکت مناسب آن را توصیه می‌کند، و برای طفولیت و جوانی میانسالی و کهنسالی و پیری برنامه‌ریزی ویژه ارائه می‌کند. و ساختار طبیعت انسان را با تمام رفتارهای مادی و معنوی و گفتاری و شنیداری و پنداری و دیداری و جنسی و غیر آن سازگار و همسان می سازد. و تلاس و زندگی را موافق با طرح الهی برای جهت گیری سرشت نظام هستی و سمت و سوی حرکت آن طراحی می کند. در این قالب هیچگاه انسان مخالف با قانون مندی های طبیعت حرکت نمی کند و رو در روی آن قرار نمی گیرد. و از هیچ لحظه طبیعت بی بهره نمی شود و یا زیان نمی بیند.

مزاج شناسی ساخت جایگاه واقعی و حقیقی انسان در ساختار جهان خلقت است و موافق سازی حرکت آن با حرکت خلقت. و هر گاه حرکت انسان با جهان سازگار و همسان و موافق شد تعادل پدید می آید و هرگاه تعادل پدید آمد صحت بدست آمده است و حفظ تعادل مزاج حفظ الصحه و بهداشت نامیده می شود. هرگاه مسیر زندگی او، خورد و خوراک او با محیط زیست و پوشاک، تفکر و کردار و کنش وی مخالف طبیعت بود از حالت تعادل خارج گردیده است و در آن صورت بیمار است. و ایجاد اعتدال فقط در سلامت تن نیست که اعتدال در تن و روان نیز شامل می شود.

علائم گوارش

بلغمیسواویسفراویدمویمعتدل
گرایش به ترشینداردندارددارد بیشتردارد کمترگاهی دارد
بوی بد دهاننداردنداردنداردنداردندارد
بوی بد مدفوعنداردنداردنداردنداردندارد
قار و قور شکمداردداردنداردنداردندارد
تمایل به سردی هانداردنداردداردداردمتوسط
تمایل به گرمی هاداردداردنداردگاهی داردمتوسط

ر طب ایرانی طبیب پس از مطالعه و تسلط بر امور طبیعیه بایستی بتواند مزاج فرد (سالم یا بیمار) و مزاج عضو بیمار و بیماری را تشخیص دهد.

در مزاج شناسی، حکیم با توجه به علائم خلط غالب و مزاج فعلی به تشخیص و درمان مشغول نمی شود که برای مزاج شناسی صحیح بایستی علاوه بر آنها به مزاج ذاتی (جبلی-مزاج جنسی- مزاج سنی –مزاج جغرافیایی– مزاج فصلی و مزاج معنوی فرد هم دقت کرد و سپس با علم بر آنها به امر تشخیص و درمان پرداخت.

تعریف مزاج: از ترکیب و امتزاج ارکان کیفیتی حاصل می شود که مزاج نام دارد. یعنی مزاج وضعیت و حالتی است که در حقیقت به قول ابن سینا به تعداد انسانها متفاوت است و اگر در مبحث مزاج شناسی به مزاج های ساده و مرکب و معتدل تقسیم می شود هر یک از آنها درجات و تفاوت‌هایی دارد که سبب می شود مزاج و طبع هر انسانی فقط و فقط حاص خودش باشد و این است مه در طب سمتی ایران نسخه واحد و مشابه و علامت درمانی نداریم بلکه بسته به هر انسان و مزاج خاص او، درمان خاص صورت می پذیرد. در هر مزاجی از تمام ارکان اربعه مقادیری وجود دارد که اگر این ارکان در فرد به اندازه و متناسب (نه تساوی بلکه متناسب) با شد مزاج معتدل است و در غیر این صورد بسته به تناسب افزایش هر رکن یکی از مزاج های هشت گانه پدید می آید.

مزاج
رکن
گرم و خشک
صفراوی
گرم و تر
دموی
سرد وتر
بلغمی
سرد وخشک
سوداوی
گرمترسردخشک
آتشافزایشافزایشافزایش
هواافزایشافزایشافزایش
آبافزایشافزایشافزایش
خاکافزایشافزایشافزایش

جدول مزاج سن

۰-۳۰۳۰-۴۰۴۰-۶۰بالای ۶۰
مرحلهرشدجوانیمیانسالیپیری
مزاجگرم و ترگرم و خشکسرد و خشکسرد و تر

جدول مزاج فصل

بهارتابستانپاییززمستان
گرم و ترگرم و خشکسرد و خشکسرد و تر

مزاج غذاها

خشک و سردخشک و گرمخشک و گرمتر و گرمتر و سردتر و سرد
ارزنسیاه دانهآویشنانبهسیرابیاسفرزه
ازگیلبادام کوهیانگورشاه توتاسفناج
آلو زردسیببادام هندیاوا سیاهشفتالوآلبالو
بلوطسیربادمجانآناناسشلیلآلو سیاه
پنیرشاهیبرگ بوبادام درختیشورآلو بخارا
ترشکشنبلیلهبزرک سیاهبادام زمینیشیرباقلا
خشخاششوربزرک قهوه ایبالنگوقارچبالنگ
ذرتشویدبولاق اوتیبهکاهوبامیه
ریش بزفرنجمشکبی برپاپایاکدو خورشتیبتابی
زالزالکفلفل دلمهپستهتخم ریحانکرهبرنج
زیتون کالفلفل سبزپسته کوهیتخم شربتیکله و پاچهبکرائی
سماقفلفل سفیدپونهتخم آفتابگردانکیویبلمک
سنجدفلفل سیلهپونه کوهیتخم خربزهگرمکبید خونی
سنگکفلفل قرمزپیازتخمه دسته انبوگریپ فروتپرتغال
شاه بلوطفندقپیازچهتخمه طالبیگوجه فرنگیپرتقال مربائی
شاه دانهکاکائوترب سفیدتوت سفیدگوشت اردکتخم مرو
شنگکرفسترب سیاهخربزهگوشت انواع ماهیتخمه کدو
عدسکلم برگترخوندسته انبوگوشت بزتخمه گرمک
غازیانیکلم بروکلیترهزردکگوشت خروستخمه هندوانه
قره قروتکنگرتره فرنگیزیتون رسیدهگوشت گاوتوت فرنگی
کشککنگر فرنگیتوت خشکسیب زمینی ترشیگوشت گوسالهجو
گشنیزگردوجعفریشقایلگوشت میگوخامه
گوجه سبزگل کلمجوز هندیشلغملوبیا سبزخرفه
لیو عمانیگلبرگچلغوزطالبیلورخیار سبز
ماشگلپرخردلقدومه شهریلیمو شیریندارابی
گوشت شترخرماقدومه شیرازیماستدوغ
لپهدارچینقیسیماست چکیدهذغال اخته
مرزهدال عدسکدو حلوایینارنجزردآلو
موسیررازیانهکلم قمرینخود فرنگیسرشیر
میخکرزماریکنجدهلوسلمک
نارگیلریحانگلابیهندوانهسیب زمینی
نخود سفیدریواسگندم
نخود سیاهزردچوبهگوشت آهو
نعناعزعفرانگوشت بلدرچین وحشی
هلزنجبیلگوشت بوقلمون
وانیلزینانگوشت جوجه مرغ
سوسن گلگوشت دل
گوشت سار
گوشت غاز
مفید برای دموی
مضر برای سوداوی
مفید برای بلغمی
مضر برای صفراوی
مفید برای بلغمی
مضر برای صفراوی
مفید برای سوادوی
مضر برای دموی
مفید برای صفراوی
مضر برای بلغمی
مفید برای صفراوی
مضر برای بلغمی

علائم غلبه اخلاط چهارگانه در مزاج‌های مختلف

دستگاه مربوطهصفراسودامعتدلدمبلغم
رنگ پوستزرد گون یا گندم گون روشنسبزه روگندم گونگندم گون متمایل به گل خونسفید یا سیاه
رطوبت پوستخشک بویژه در صورت و دستخشک در همه اندام‌هانه خشک و نه مرطوبغیرمرطوبمرطوب
منافذ پوستگاهی درشت یا ریزمتوسط و ریزمتوسطدرشتریز
گرمی و حرارت پوستگاهی سرد گاهی خیلی گرمهمیشه سردگرمزیاد گرمسرد
رنگ موخرمایی-مشکیخرمایی-مشکیمشکیمشکی و خرمایی تیرهخرمایی روشن – بور
ضخامتکلفتکلفتمتوسطخیلی ضخیمنازک
پیچشش موبا فر درشتمجعدصاف برجستهبا فر درشت و برجستهبدون فر و لخت و صاف
نرمی و چربی پوستچرب و خشکخشکنه چرب و نه خشکچرب و مرطوبنرم
پراکندگی مو در بدنکمکمدر سینه، شانه و کمر مقداری پربدن، سر و سنه پر موبدون مو
ریزش مو در سرریزش موی جلوی سرریزش مو نداردریزش مو نداردریز موی متوسط سربدون مو
رنگ چشممیشیمیشی تیرهقهوه‌ایمشکیمیشی روش تا آبی
رنگ اسکلراسفید مایل به زردسفید مایل به طوسیسفید شفافسفید مایل به قرمزیسفید مات و بیحال
رنگ لبگاهی قرمز با لب ترک خوردهتیره رنگقرمز شرابیقرمز تیرهقرمز کمرنگ
برجستگی شکمکمی برجستهشکم فرورفتهشکم متوسط و عضلانیشکم بزرگ و عضلانی مرطبشکم بزرگ و دارای پیه و چربی
استخوان‌بندیشانه‌ها متوسط و کمر و ساق کمی پهنشانه‌ها باریک و کمر و ساق باریکشانه‌ها و سینه برجسته و کمر و ساق درشتشانه‌ها برجسته سینه درشت و کمر و ساق درشتشانه‌ها درشت و کمر و ساق درشت تر
اندامباریک متوسطباریک خشک کشیدهمتوسطدرشت با شانه پهن و سر بزرگمتوسط با سر متوسط و اندام میانی درشت
برجستگی عروقرگ‌های نیمه آشکار و درشترگ‌های نیمه آشکار نازکرگ‌های آشکار، درشت و پهنرنگ‌های آشکار پررگ‌های پنهان
عضلات اندامماهیچه‌های کشیده و متوسطماهیچه‌های کشیده و باریکماهیچه‌های پر و کشیدهماهیچه‌های درشت و کشیدهماهیچه‌های نرم
گرمی و حرارت دستگرمسردنه گرم نه سرددست خیلی گرمسرد
گرمی و حرارت پاگاهی سر و گاهی گرمهمیشه سردگرمخیلی گرمسرد
زیر ناخنقرمز و زردتیره رنگقرمز شرابیقرمز پررنگمتمایل به بی رنگی

جدول بازتاب روانی و رفتاری مزاج‌های مختلف

ردیفدمویصفراویسوداویبلغمی
۱علاقه به ادبیات و موسیقیگاهی علاقمند به ادبیات کاهی علاقمند به ریاضیعلاقه به حسابگری و مسائل فنیگرایش به علو عقلی و ریاضیات
۲استعداد شاعریدارای استعداد خشونت و بدخلقیهمه سو نگر – تیزهوشحسابگر و محتاط
۳علاقه به طبیعتپاییز و زمستان را دوست داردبهار و تابستان را دوست داردبد بهار و بد تابستان
۴اهل عشق و محبتگاهی عاسق، گاهی فارقکم احساس و منطقیمنطقی و عاقل
۵بلند پروازگاهی با اراده، گاهی سستمیانه‌رو و محتاطمیانه‌رو – محتاط و گاهی ترسو
۶دوراندیشگاهی پر انرژی گاهی کم انرژیکم انرژی و مداومت در انجام کارتجارت پیشه
۷اهل خیر و معنویتدارای استعداد معنوی (مقطعی)تمایل کم به معنویتآرام – منزوی و دارای حرکات کند
۸خوش اخلاق و خوش روتندو تیز و بی قرارناآرام و همیشه در فکرگذشته‌نگر
۹شجاع و جسورگاهی پرجرات گاهی آرامدارای وسواس و نگرانی و دودلیظریف و ریزبین – حساس
۱۰دارای توان ریسکپرخاشگربدون توان ریسکمنظم – دقیق
۱۱اعتماد به نفس بالاناآرام، دو دلانتقامجودارای استعداد افسردگی
۱۲دارای استعداد شقاوت (آنی)گاها باعث رنجش دیگران می شودمجذوب نمی شودبدون استعداد ریسک
۱۳سخاوتمندتیزبین و دقیق در برخی ابعادمیل جنسی فراوان – توان جنسی کماهل سازش – متاثر ار دیگران – بی اراده
۱۴تنوع طلب و بی علاقه به کار تکراریمقید به اصول، منظم و حساسفکر و خیال فراواندرون‌گرا – خودخور – منفی باف
۱۵بی نظمآینده‌نگر و گاها خیالباف و دقیق در تصمیم‌گیریبدبین – حساس – نگراننیازمند محبت
۱۶نوع دوستحاضرجواب – باهوشمنظمکینه توز
۱۷بد حال در تابستانگاها سخاوتمندخودخور (درون‌گرا)فراموش‌کار – کندذهن
۱۸دارای هوش و حافظه برترمیل بالای جنسی و توان جنسی متغییراهل جنجال و جدالبی‌علاقه به یادگیری
۱۹میل و توان جنسی زیادسریع، چالاک و پرانرژیتیزبین و با دقت همه جانبهمیل جنسی کم و توان جنسی کم
۲۰سریع، چالاک و پرانرژیپرحرفلجباز و یک دنده و پافشاری در انجام کارهاراحت و بی‌قید به اکثر مسائل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید